Voortvarende vrouwen

Veenkoloniaal museum, Veendam 13 okt. 2019 t/m 2021 (nog te zien, na de lockdown)

Ik ben als ontwerper van tentoonstellingen gevraagd om een tentoonstelling over vrouwen in de zeevaart te maken voor het Veenkoloniaal museum in Groningen.

Zeevaart is toch een echte mannenwereld? Niet in de Veenkoloniën. In de Groninger Veenkoloniën in het Noorden van Nederland speelde de vrouw in de zeevaart een belangrijke rol, al in de 19de eeuw. Ze bleef niet alleen thuis wachten op de terugkomst van haar man en kinderen, maar voer zelf actief mee.

Met op de loer steeds het gevaar van zware stormen, plunderingen, dood en ziekten moesten de meevarende vrouwen met beiden benen op de grond blijven staan: er moet hard gewerkt worden aan boord. Ondanks dat ze moesten op leven en dood, hadden ze oog voor de meeste verfijnde en modieuze kleding. En ook in hun geletterdheid en wereldwijsheid staken ze af bij de gemiddelde vrouw. Deze vrouwen zijn de wereld over geweest en ze brachten de wereld hierheen. A.d.h.v. hun bijzondere capaciteiten heb ik de tentoonstelling onderverdeeld in: familie-, geletterde-, goedgeklede -en ondernemende vrouwen. Dit is een onbekend aspect van de geschiedenis. Veel mensen verwachten dit niet in dit relatief afgelegen gebied. Vrouwen hebben heel wat rechten moeten veroveren, zo ook een eervolle plek in de geschiedschrijving.
Daarom ben ik blij dat we vele ´Voortvarende vrouwen´ een mooie plek konden geven middels deze tentoonstelling. Ik heb bewondering voor deze vrouwen aan het roer!

Ik stelde de tentoonstelling samen i.s.m. het museum en gaf de tentoonstelling vorm samen met Bas Kelly. De uitdaging was om uit een berg van losse foto’s en verhalen een samenhangend verhaal te maken over deze vrouwen. Ik wilde de kracht van de vrouwen benadrukken, vandaar dat ik de titel Voortvarende vrouwen bedacht en (voor die tijd) hun bijzondere eigenschappen benadrukte: familie-, geletterde-, goedgeklede -en ondernemende vrouwen. Ook hebben we in de vormgeving voor eenheid gekozen om zo alle losse verhalen te verbinden.

Laat je rondleiden door de directeur van het Veenkoloniaal museum, Hendrik Hachmer!